Opruimen, hoe doe je dat?

Een nieuw huis betekent een nieuwe fase in je leven. Afscheid nemen van wat vertrouwd is, omarmen wat er voor je ligt. Maar verhuizen betekent ook: keuzes maken. Wat laat je los, wat neem je mee? Tien handige tips (bron: groupiuswonen)

Tip 1: Neem de tijd om te ontspullen

Volgens de Amerikaanse opruimexpert Stephanie Bennett Vogt is opruimen niet zomaar spullen weggooien maar ‘een voorzichtige reis van oplettendheid, de tijd nemen, aandacht geven en loslaten’. Oké, klinkt misschien een tikje zweverig. Toch zit er een praktische gedachte achter. Vaak raak je overweldigd door de hoeveelheid spullen die je moet sorteren en weggooien. Zeker als de inboedel een leven lang herinneringen vertegenwoordigt, is de emotionele waarde meestal groot. Dat maakt beslissen lastig. Met kleine stapjes tegelijk wordt het wat overzichtelijker.

Tip 2: Draai de keus om: wat wil je bewaren?

Een slim advies van Miss Minimalist Francine Jay: kies eerst voor elke ruimte in het huis welke spullen daar absoluut in thuishoren. Op deze manier wordt het eenvoudiger om te kiezen welke dingen uw leven makkelijker, mooier of gelukkiger maken.

Tip 3: Pak het ontspullen thematisch aan

Veel mensen ruimen per kamer op. De Japanse organiseergoeroe Marie Kondo zweert echter bij een thematische aanpak. Veel spullen (denk aan boeken, kleding, accessoires) liggen immers vaak verspreid over diverse ruimtes. Zoek dus bijvoorbeeld eerst de boeken uit, daarna alle knutsels van kinderen en kleinkinderen, vervolgens het servies, de kleding, et cetera.

Tip 4: Wees streng

Marie Kondo kent geen pardon. Alles waar je ‘ooit’ bij denkt, kan weg. ‘Ooit komt dit nog van pas’, ‘Dit boek ga ik ooit lezen.’ ‘Ooit pas ik weer in deze broek.’ Er nog even over nadenken, mag van haar ook al niet. Meteen wegdoen, is het devies.

Tip 5: Houd de herinnering vast, niet het voorwerp

Herinneringen zijn vaak veel belangrijker dan de spullen zelf. Weer zo’n gouden tip van Marie Kondo. Het theekopje dat je dochter van haar zakgeld voor je kocht of het knutselwerk van een kleinzoon: je vergeet echt niet wanneer je dat kreeg en hoe trots zij toen keken.

Tip 6: Weg met papier

Rekeningen, bonnetjes, belastingaanslagen, garantiebewijzen: scan alle paperassen in en sla ze als pdf digitaal op. Handleidingen van apparaten kan je vrijwel altijd downloaden. Dat scheelt al een hoop ruimte! Dat geldt trouwens ook voor kindertekeningen, lieve briefjes, kaarten en knutsels: maak er een foto van of scan ze in.

Tip 7: Organiseer een vrijmarkt bij je thuis

Zijn er dingen waarvan je het zonde vind om ze weg te gooien, of jammer als ze niet in de familie zouden blijven? Nodig dan familieleden en eventueel goede vrienden uit, stal alle spullen mooi uit en maak er een afscheidsfeestje van. Vertel welke herinneringen er aan een voorwerp verbonden zijn of hang er een kaartje aan met een beschrijving. Zijn er meerdere liefhebbers voor een voorwerp? Dan wordt er geloot.

Tip 8: Verras de kinderen met een mooi aandenken

Knutselwerkjes, kindertekeningen, het eerste babytruitje, schoolrapporten, een favoriete knuffel, de beker waaruit ze het liefst dronken, het boek dat steeds weer moest worden voorgelezen: waarom zou u alles zelf blijven bewaren? Maak voor elk kind en/of kleinkind een fraaie doos met persoonlijke herinneringen, nodig ze uit voor een etentje – en verras ze dan met hun lievelingsgerechten – en schenk ze bij het dessert hun eigen box vol memorabilia.

Tip 9: Maak gedachtes ‘concreet’

‘Dat kastje gaat naar mijn dochter.’ ‘Mijn zoon mag het mooie servies van oma erven.’ Lief bedoeld natuurlijk, maar check toch voor de zekerheid even of jouw kinderen dezelfde waarde aan die voorwerpen hechten als jij. Misschien is voor hen de herinnering zelf genoeg. Of wellicht hebben ze er nu helemaal geen ruimte voor. Huur in dat laatste geval een tijdelijke opslagplaats.

Tip 10: Geef spullen een tweede leven

Met veel gebruiksvoorwerpen en meubilair die je zelf niet meer kunt gebruiken, maak je een ander blij. Dat maakt het ook makkelijker om er afscheid van te nemen. Denk aan studenten die voor het eerst op kamers gaan, aan de Kringloopwinkels – desgevraagd komen ze grote voorwerpen bij je ophalen – of kijk eens op inzameldoelen.nl. of verkoop ze op Marktplaats. Daarnaast bestaan er natuurlijk verschillende veilinghuizen om je kostbare spullen aan te bieden.