Verhuizen, wanneer?

Wel of niet nu verhuizen – 6 overwegingen

Regeren is vooruitzien, en dat geldt uiteraard ook voor het eigen woonbeleid. Ook al bent je de koning te rijk met je huidige huis, even stilstaan bij de toekomst is geen slecht idee. Want is uw huis over tien jaar nog steeds een paleisje? Zes overwegingen om eens over na te denken (bron: groupiuswonen).

 1. Wil ik in deze buurt oud worden?

Hoe belangrijk vind je het om in je vertrouwde omgeving te blijven wonen? Natuurlijk: je kent overal blindelings de weg, het huis is je dierbaar en de buurtbewoners zijn bekend. Toch is het zinvol om het volgende checklistje na te gaan.

 • Zijn winkels, een apotheek, de huisarts, de kapper, het openbaar vervoer en andere voorzieningen op loopafstand en zonder obstakels bereikbaar?
 • Heb je een prettige relatie met je directe buren en buurtgenoten?
 • Stel dat je op termijn een helpende hand nodig hebt: wonen er dan potentiële mantelzorgers (kinderen, vrienden, buren) in de nabije omgeving?
 • Kan je makkelijk in en uit je huis komen – ook als je misschien wat minder goed ter been bent?
 • Als je een partner hebt: kan je in dit huis en in deze buurt ook in je eentje comfortabel wonen?
 1. Wil ik in de buurt van mijn kinderen wonen?

Vlak bij je kinderen wonen kan behalve gezellig heel handig zijn. Bijvoorbeeld omdat je makkelijk bij elkaar kunt binnenwippen. En opa en oma zijn natuurlijk ook een geweldige opvang voor de kleinkinderen. Ideaal voor werkende ouders, die dan ook een steeds groter beroep op hun eigen ouders doen.

De afgelopen vijf jaar steeg het aantal grootouders dat op de kleinkinderen past zelfs van 58 procent naar 72 procent. Daarmee is Nederland koploper in Europa. Tegelijkertijd zijn niet alle opa’s en oma’s hier zo enthousiast over: ze vinden het vaak te zwaar.

Dat is dus wel een puntje om even over na te denken.  Als je geniet van het oppassen, is er natuurlijk geen enkel probleem. Maar als je een (te) grote aanslag op je tijd en energie voorziet, is het misschien slimmer om juist wat verder te gaan wonen.

Tip: Of je nu dichtbij of veraf woont: geef sowieso je grenzen aan. Maak goede afspraken met je kinderen over het oppassen.

 1. Waar geniet ik van?

Je houdt van golfen. Of je gaat graag naar concerten, theater, musea of de bioscoop. Je vindt het heerlijk om spontaan uit eten te gaan, een cursus te volgen, met vrienden af te spreken, uitgebreid te shoppen of een terrasje te pakken. Of je geniet juist van stevige boswandelingen, uitwaaien aan zee of een mooie fietstocht.

Zolang je mobiel bent – fiets, auto, openbaar vervoer – zal waarschijnlijk niets je weerhouden om te doen wat je fijn vindt. Ook niet als je een poosje onderweg bent om je doel te bereiken.

De vraag is: hebt je het er straks ook nog voor over om die afstand af te leggen? Of is het dan juist fijner om wat dichter bij uw favoriete activiteiten te wonen? Een andere locatie maakt in dat geval je wereld groter en je leven makkelijker.

Tip: Zet eens op een rijtje waar je graag naartoe gaat en hoeveel tijd en/of geld het je kost om daar te komen.

 1. Hoe eenvoudig is mijn huidige woning toekomstbestendig te maken?

Stel dat er te zijner tijd aanpassingen nodig zijn omdat je met fysieke problemen te maken krijgt, zijn deze dan makkelijk aan te brengen? Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een traplift.
 • Een veilige trap met tweede trapleuning en verlichting.
 • Een extra toilet op een bovenverdieping of een tweede badkamer op de begane grond omdat u of uw partner beneden gaat slapen.
 • Het verwijderen van drempels, zodat het rijden met een rollator of rolstoel probleemloos verloopt. En zijn de gangen en deuren hier breed genoeg voor?
 • Handgrepen bij het toilet.
 • Een zitdouche en een thermostaatkraan in een ruime(re) badkamer.
 • Makkelijk bij de bovenkastjes in de keuken kunnen, zonder op een krukje te hoeven staan.
 • Een drempelhulp of oprijplaat bij de voordeur en de deur naar de tuin of het balkon.
 • Goede verlichting bij voor- en achterdeur.
 • Een video-intercom met elektronische deuropener in een bovenhuis.

Veruit de meeste ongevallen vinden om en in het huis plaats, waarbij valpartijen het hoogste scoren. Alle reden dus om je huis zo veilig mogelijk te maken. Een huis verbouwen is echter duur. En op latere leeftijd krijgt je vaak minder eenvoudig een lening.

Tip: Laat eens een ergotherapeut van de gemeente naar je huis kijken. Behalve een deskundig advies over handige aanpassingen, kunnen zij je ook vertellen of en voor welke vergoedingen je eventueel in aanmerking komt.

 1. Wat zijn de voor- en nadelen van een nieuwe woning?

Een nieuw huis biedt in de eerste plaats alle comfort en veiligheid. Zo’n huis is idealiter gelijkvloers en drempelloos, beschikt over een moderne keuken en royale badkamer en diverse praktische voorzieningen. Zoals een video-intercom, een lift in het gebouw, inpandige afvalcontainers en parkeerplek voor de deur. Je nieuwe huis kan  centraal gelegen zijn, in de nabijheid van winkelcentra en het openbaar vervoer.

En de nadelen? Tja, het kost altijd even tijd voordat je helemaal gesetteld bent en je je thuisvoelt in de nieuwe omgeving. Als je nu over een groot huis beschikt, zal je waarschijnlijk eens kritisch naar de spullen moeten kijken: wat gaat mee, wat kan weg?

 1. Moet ik hier nu al over nadenken?

Niets moet. Maar het is een feit dat we ons het meest gelukkig voelen als we de regie in eigen hand hebben. We willen nu eenmaal graag onafhankelijk zijn en zelf bepalen wat er wanneer gebeurt. Dat gevoel bereik je onder meer door te plannen en tijdig je strategie te bepalen.

Want áls jij of je partner hulpbehoevend wordt en het niet mogelijk blijkt om je huidige woonruimte daarop aan te passen, bent u vaak gedwongen om te verkassen. Helaas is er dan meestal weinig keus in het aantal beschikbare woningen.

Regeren is vooruitzien. Soms is een ingewikkeld dilemma gewoon een kwestie van de voor- en nadelen afvinken. Als dat vervolgens leidt tot zorgeloos woongenot, is dat natuurlijk wel de kroon op je werk.

adverteerder