Wat kan financieel?

Overzicht geeft inzicht!

Om onbezorgd te kunnen leven is het fijn om overzicht en inzicht te hebben in je financiële mogelijkheden. Welke ruimte heb je om te reizen? Behoort die gedroomde reis tot de mogelijkheden? Wanneer is het moment om anders te gaan wonen? Is het verstandig een deel van je vermogen te schenken? Vragen waarvan het prettig kan zijn deze eens samen met een expert nader te verkennen en beantwoord te krijgen.

 

Als je hulp inroept van een expert bestaat het opstellen van een financiële planning meestal uit de volgende stappen:

 1. Tijdens een of meerdere gesprekken zal een expert een inventarisatie maken van je persoonlijke situatie.
  Hierin kan je vragen verwachten over:

  1. je inkomenssituatie, je vermogensopbouw en uitgaven en risico’s;
  2. je wensen en ambities voor de nabije en verdere toekomst.
 2. Het opstellen van een financieel plan
  Je financieel planner verwerkt al deze informatie tot een op maat gesneden, integraal financieel plan. Dit beschrijft je huidige en toekomstige financiële situatie. En het maakt duidelijk wat je al goed hebt geregeld en wat je nog kan bijsturen.
 3. Het bespreken van het financiële plan & advies
  Aan de hand van het persoonlijk financieel plan bespreek je met je financieel planner de haalbaarheid van je wensen en ambities. Aansluitend adviseert hij je over concrete mogelijkheden om deze te realiseren.

 

Er zijn verschillende partijen die je graag helpen om je inzicht te geven in je financiële mogelijkheden. Realiseer je hierbij dat een ieder dit doet vanuit zijn eigen achtergrond en/of verdienmodel. Sommige rekenen een uurtarief en kunnen daardoor beter een onafhankelijk advies uitbrengen. Anderen verpakken hun product of dienst in het advies dat zij uiteindelijk uitbrengen. Dit hoeft niet per definitie een slechter advies te zijn, maar ben je hier wel bewust van.

 

De aanbieders van financiële planners zijn in vijf categorieën te onderscheiden:

 1. De specialisten. Zij zijn specifiek opgeleid als financieel planner, werken soms onder een keurmerk en rekenen veelal een tarief per uur. Vraag altijd vooraf of zij een afdracht ontvangen van de aanbieder van een product dat zij in hun advies verwerken!
 2. De vermogensbeheerders. Zij stellen veelal gratis een planning op. De aanwezige fiscale kennis verschilt per aanbieder. De kans is groot dat in hun advies een beleggingsproduct verwerkt zal worden.
 3. De banken. Zij stellen veelal gratis een planning op, hebben beperkte fiscale kennis in huis. In hun advies zal veelal een spaar- en/of beleggingsproduct verwerkt worden
 4. Accountants. Zij zijn soms opgeleid als financieel planner, hebben fiscale kennis in huis en rekenen meestal een tarief per uur.
 5. Verzekeringsmaatschappijen. Zij stellen veelal gratis een planning op, hebben beperkte fiscale kennis in huis. In hun advies zal veelal een verzekeringsproduct worden verwerkt.

Aanbieders